Tack Afa försäkring! Tack Afa försäkring och Emma Björkenstam som leder ett nytt projekt där forskare ska titta på hur psykisk ohälsa hänger ihop med sjukfrånvaro hos unga vuxna i den privata sektorn. Under en lång period har den psykiska ohälsan hos unga vuxna i åldern 18–24 år ökat. Projektet sträcker sig över fyra år och är finansierat av Afa försäkring som satsar över 40 miljoner kronor på åtta studier om unga i arbetslivet. Tidigare forskning har kommit fram till att negativ psykosocial arbetsmiljö hänger ihop med depression, ångest och sjukfrånvaro men det saknas studier som tittar specifikt på privatanställda unga vuxna, trots över 80 procent av unga i Sverige arbetar i privat sektor. Under en lång period har den psykiska ohälsan hos unga vuxna i åldern 18–24 år ökat. Det handlar framför allt om ångest, depression och stressrelaterad sjuklighet men hittills vet forskare inte vad ökningen beror på. En förklaring kan vara att det i dag är mer normaliserat att öppet prata om psykisk ohälsa och att tillgängligheten till vård är större. Men det är bara en av många orsaker menar Emma Björkenstam, doktor i medicinsk vetenskap  vid Karolinska institutet. Vi ser att stigmatiseringen har minskat över tid men ser också en kombination av orsaker. Oavsett vad det beror på kan det påverka inträdet till arbetsmarknaden och vuxenlivet, säger hon. Läs hela artikeln på dn.se/ekonomi http://bit.ly/2IbMbhr #stress #prestation #afaforsakring #prestationspodden #ungasstress

Tack Afa försäkring!

Tack Afa försäkring och Emma Björkenstam som leder ett nytt projekt där forskare ska titta på hur psykisk ohälsa hänger ihop med sjukfrånvaro hos unga vuxna i den privata sektorn.

Under en lång period har den psykiska ohälsan hos unga vuxna i åldern 18–24 år ökat.

Projektet sträcker sig över fyra år och är finansierat av Afa försäkring som satsar över 40 miljoner kronor på åtta studier om unga i arbetslivet. Tidigare forskning har kommit fram till att negativ psykosocial arbetsmiljö hänger ihop med depression, ångest och sjukfrånvaro men det saknas studier som tittar specifikt på privatanställda unga vuxna, trots över 80 procent av unga i Sverige arbetar i privat sektor.

Under en lång period har den psykiska ohälsan hos unga vuxna i åldern 18–24 år ökat. Det handlar framför allt om ångest, depression och stressrelaterad sjuklighet men hittills vet forskare inte vad ökningen beror på.

En förklaring kan vara att det i dag är mer normaliserat att öppet prata om psykisk ohälsa och att tillgängligheten till vård är större. Men det är bara en av många orsaker menar Emma Björkenstam, doktor i medicinsk vetenskap  vid Karolinska institutet. Vi ser att stigmatiseringen har minskat över tid men ser också en kombination av orsaker. Oavsett vad det beror på kan det påverka inträdet till arbetsmarknaden och vuxenlivet, säger hon.

Läs hela artikeln på dn.se/ekonomi
http://bit.ly/2IbMbhr

#stress #prestation #afaforsakring #prestationspodden #ungasstress Lyssna nu på: http://bit.ly/2fYfzoe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s