Han vände missbruk i familjen till en superstyrka. Han kan snabbt se om ett barn inte mår bra. Rätt person på rätt plats, på riktigt. Han arbetar för Ersta Vändpunkten med barn och ungdomar som vuxit upp i familjer med olika missbruk. I detta avsnitt berätta Oskar Palmbäck om stressen de anhöriga upplever, hur de blir högpresterande för att överleva och om problematiken med att vara anhörig till missbrukare. Han berättar också hur han presterar till och med på läkarundersökningen när han själv söker för sin egen stress.

Oskar har vuxit upp med missbruk i familjen. Han har vänt detta till sin fördel när han nu arbetar på Ersta Vändpunkten för att hjälpa anhöriga barn ungdomar och vuxna som vuxit upp med missbruk i familjen.

Alla barn och unga han träffar på Ersta presterar men  men på olika sätt beroende på vilken roll de tagit eller fått i familjen, hjälten, clownen, tapetblomman, det problembarnet.

Oskar berättar att han själv presterar till och med när han söker hjälp för sin egen stress. Han menar att han söker att prestera i sitt jobb när han vill kunna jobba med alla barn och ungdomar med alla olika utmaningar i alla olika samhällsskikt.

“Min kropp har som ett billarm. Det är som att folk rycker i mina dörrar och larmet går men ingen är där.” Säger han när han beskriver sina kroppsliga reaktioner på stress och ångest i sitt liv. “Jag har rent känslomässigt gått igenom mycket i mitt liv, men när det blir kroppsligt får jag panik”

Ett av tipset han ger är att inte ställa frågan till sig själv “Varför mår jag såhär?”, utan ställa enkla och stängda frågor, som till exempel “Känns det här bra eller dåligt för mig?”, “Vad vill jag?, ja eller nej?”, “Är det okej att inte veta?”, ”Är det okej att jag ångrar mig?”. Att ställa de här frågorna till sig själv är viktigt istället för att bara köra på och fly med jobb, relationer, sociala media osv.

Ett annat tips från Oskar för att minska sin stress när man lägger upp saker på till exempel Intagram, är att tänka att bilden inte kommer granskas stenhårt av andra.

Ljudet i det här avsnittet är inte 100% på grund av tekniska problem, men lyssna ändå för Oskar är så klok och har så mycket erfarenhet som han gärna delar med sig av!

Hoppas ni gillar detta avsnitt!

Kram Per & Caroline!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s